Lubisz mączne dania i boisz się, że będą zabójstwem dla Twojej diety? Wykorzystaj nasz pomysł na kopytka z dynią i mąką ryżową, dzięki którym znacznie obniżysz ich kaloryczność i indeks glikemiczny.
Składniki:
- 1kg dyni
- 0,75 szklanki mąki ryżowej
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
Dynię obierz, pokrój w kostkę i upiecz przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie ostudź i zblenduj dynię z jajkiem i odrobiną soli. Masę wyłóż do miski i powoli dodawaj mąkę ryżową i ziemniaczaną (mąka ziemniaczana ma tylko pomóc “skleić się” składnikom) do uzyskania lekko klejącej konsystencji. Uformuj ciasto w paski i pokrój w kształt kopytek.
FitPlanner.pl
Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj kopytka do wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze przez około minutę.
Dodaj do nich ulubione dodatki i danie gotowe!
Źródło zdjęcia: bakerbynature.com