dietetyczny śledź marynowany

Śledź marynowany – tylko 100 kcal w jednym filecie

Kontynuując cykl dietetycznych wersji potraw wigilijny przedstawiamy Ci dzisiaj śledzia marynowanego. Śledź marynowany w oleju to bomba kaloryczna – jak można go “odchudzić”? Wystarczy zamienić olej na inną bazę marynaty :)

Składniki:

  • 200g śledzia typu matjas (wybierz małe filety po ok. 40g)
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kawałek świeżego imbiru
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz

Przygotowanie:

Ważne jest, żeby śledź nie był zbyt słony – dlatego warto spróbować go przed przygotowaniem marynaty. Jeżeli czujesz, że śledź jest zbyt mocno zasolony, włóż go na godzinę do miski z zimną wodą, żeby wyciągnęła z niego nadmiar słonego smaku.

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

W tym czasie możesz przygotować marynatę. Cebulę i imbir pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miseczki i wyciśnij do niech sok z cytryny. Dodaj oliwę, odrobinę wody (nie za dużo, bo śledzie nie mają pływać w marynacie :) ) i przyprawy (uważaj z pieprzem, bo imbir też doda trochę ostrości Twojemu daniu) po czym wymieszaj wszystkie składniki.

Gotową marynatą wysmaruj filety śledzia – jeżeli namaczasz je w wodzie to poczekaj, aż swoje “odleżą”. Po czym odłóż je do zamykanego pojemnika i dostaw do lodówki na noc.

Następnego dnia, gdy smaki się dobrze “przegryzą” śledź będzie pyszny.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *