Kontynuując cykl dietetycznych przepisów na potrawy wigilijne nie mogło zabraknąć kompotu z suszu. Wiele osób za nim nie przepada, dlatego mamy przepis, który powinien zdecydowanej większości przypaść do gustu, dzięki obecności pomarańczy
Jedna porcja to tylko około 150 kcal.
FitPlanner.pl
Składniki:
- 1,5l wody
- 100g suszonych śliwek
- 100g suszonych jabłek
- 100g suszonych gruszek
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- stewia do smaku
Przygotowanie:
Suszone owoce gotuj przez około pół godziny z dodatkiem goździków i cynamonu. Pomarańczę umyj i pokrój w plastry. Dodaj ją do ugotowanych i odstawionych do ostygnięcia owoców.
Gdy kompot ostygnie dodaj do niego miód i jeżeli jest za mało słodki dopraw stewią.
Kompot najlepiej podawać schłodzony.
ograniczenie ilości owoców i miodu (zastępując je np. stewią) pozwoli Ci zmniejszyć kaloryczność kompotu
dodaj miód do chłodnego kompotu, żeby zachować jego właściwości zdrowotne
Źródło zdjęcia: http://jatugotuje.blogspot.com/