Wielkanoc tuż, tuż, dlatego przygotowaliśmy z tej okazji dla Ciebie kolejny przepis z jajek. Tym razem będzie to przepis na ugotowane jajka w panierce z mięsem. Bogate w białko jajko jest niezbędnym elementem w diecie dla osób trenujących.
Przepis na Wielkanoc
Przepis na Wielkanocny stół – Jajka w panierce
Przygotowanie posiłku z jajek zajmie Ci ok. godzinę i starczy na 12 porcji. W jednej porcji jajka w panierce mieści się ok. 200 kcal.
Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na
FitPlanner.pl
Składniki na jajka w panierce:
- 12 Jaj
- 750g Mięsa (filet z kurczaka)
- 50g Musztardy
- 5g Szczypiorku (posiekany)
- 5g Przyprawy trybula
- 1 Jajko
- 10g Soli morskiej
- 1 Szczypta mielonego białego pieprzu
- Olej z oliwek lub kokosowy do smażenia
Składniki na panierkę:
- 1 Ubite jajko
- 200g Mąki pszennej
- 10g Soli
- 100g Bułki tartej
Składniki na sos:
- 150ml Oleju rzepakowego
- 50ml Białego octu winnego
- 85g Ketchupu
- 100g Szalotki, drobno posiekanej
- 15g Przyprawy trybula
- 5g Szczypiorku, drobno posiekanego
- 2 Pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
- 5 Kropli tabasco
- 1 Łyżeczka sosu Worcestershire (dostępny w większości hipermarketów jak Biedronka, Lidl, Auchan, Alma)
Przygotowanie:
- Przygotuj garnek z wodą do wrzenia oraz miskę z zimną wodą.
- Obierz 2 pomidory, a następnie zanurzyć je we wrzącej wodzie przez 30 sekund i włóż do zimnej wody w misce.
- Następnie dodaj jajka do wrzącej wody do ugotowania.
- Po ugotowaniu jajek schłodź je w zimnej wodzie.
- Przygotuj mieszankę z posiekanego szczypiorku i przyprawy z trybuli.
- W dużej misce wymieszaj 750g mięsa z musztardą, szczypiorkiem, trybulą, pokrojonym na drobno jajkiem, solą i białym pieprzem. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki ze sobą.
- Połóż mięso na blaszce do pieczenia i umieść kolejną blachę do pieczenia na wierzchu. Z wałkiem do ciasta, delikatnie rozprowadź mięso do około 1cm grubości.
- Wyjmij blachy do pieczenia mięsa i podziel mięso na 12 porcji kwadratowych.
- Umieść obrane jajko w porcji mięsa i ukształtuj je wokół jajka. Powtórz tę czynność dla każdej porcji mięsa.
- Przygotuj w 3 oddzielnych miseczkach mąkę z solą, ubitym jajkiem i bułką tartą.
- Obtocz uformowane jajko z mięsem w ubitym jajku, a następnie w mące i bułce tartej.
- Smaż obtoczone jaja na oleju roślinnym na średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie sosu:
- Drobno posiekaj szczypiorek i szalotkę.
- Pokrój w kostki obrane pomidory (bez nasion).
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu – oprócz Tabasco.
- Stopniowo dodawaj Tabasco, takiej ilości aby sos nie był zbyt ostry.
Smacznego !
FitPlanner.pl
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!