Masz czasem ochotę na placki ziemniaczane? Możesz je przyrządzić w niskokaloryczny sposób bez tłuszczu. Sprawdź nasz przepis!
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę – obierz i zetrzyj na tarce. Starte warzywa posól i odstaw na 15 minut. Wytrąconą wodę odlej.
Do masy dodaj jajko i dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Placki smaż na nieprzywierającej patelni, na małym ogniu.
ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, dzięki czemu masa będzie bardziej jednolita
żeby oszczędzić czas na tarcie ziemniaków możesz zmiskować je za pomocą robota kuchennego
jeżeli nie masz nieprzywierającej patelni, użyj zwykłej a zamiast placki układać bezpośrednio na jej powierzchni użyj pergaminu