Sosy kojarzą się z majonezem i wysoką zawartością tłuszczu, ale nie musi tak być. Poniżej znajdziesz przepis na dietetyczny dodatek do wielu dań.
Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 średni ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka koperku (może być suszony)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na chwilę, żeby puścił sok. Do jogurtu dodaj przeciśniety przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i posiekany koperek. Odciśnij ogórka z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
FitPlanner.pl
Dip będzie lepiej smakował, jeżeli odstawisz go na godzinę do lodówki.
To doskonały dodatek do frytek i chipsów z pieczonych warzyw, gotowanych warzyw oraz grillowanych mięs.