Coraz więcej osób decyduje się na urozmaicenie swojej wieczerzy wigilijnej potrawami niepochodzącymi z Polskiej tradycji – jednak są to dania postne. Dlatego przedstawiamy Ci cytrynowego łososia, który możesz przygotować sobie także, bez specjalnej okazji
Jedna porcja to tylko 300kcal!
FitPlanner.pl
Składniki:
- 150g łososia (filet)
- 0,5 cytryny
- 1,5 łyżki musztardy (np. dijon)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia ponacinaj co mniej więcej 2 cm, tak, żeby włożyć w nie plasterki cytryny, ale nie przeciąć całkiem ryby. Następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego wyścielonego folią, tak aby można było zamknąć w niej rybę.
Łososia posmaruj musztardą. Cytrynę pokrój w plastry, które podziel na połowy. Następnie włóż cytryny w nacięcia łososia. Natkę z pietruszki drobno pokrój i posyp rybę. Dodaj sól i pieprz wedle uznania. Folią zakryj szczelnie rybę.
Piekarnik nagrzej na 160*C i piecz przez 25 minut, następnie otwórz folię i piecz jeszcze przez 5 minut. Łosoś powinien być soczysty i delikatny.
Źródło zdjęcia: http://www.foodcooklove.pl/