łosoś z cytryną i pietruszką

Dietetyczny łosoś z cytryną i natką pietruszki

Coraz więcej osób decyduje się na urozmaicenie swojej wieczerzy wigilijnej potrawami niepochodzącymi z Polskiej tradycji – jednak są to dania postne. Dlatego przedstawiamy Ci cytrynowego łososia, który możesz przygotować sobie także, bez specjalnej okazji :)

Jedna porcja to tylko 300kcal!

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Składniki:

  • 150g łososia (filet)
  • 0,5 cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy (np. dijon)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia ponacinaj co mniej więcej 2 cm, tak, żeby włożyć w nie plasterki cytryny, ale nie przeciąć całkiem ryby. Następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego wyścielonego folią, tak aby można było zamknąć w niej rybę.

Łososia posmaruj musztardą. Cytrynę pokrój w plastry, które podziel na połowy. Następnie włóż cytryny w nacięcia łososia. Natkę z pietruszki drobno pokrój i posyp rybę. Dodaj sól i pieprz wedle uznania. Folią zakryj szczelnie rybę.

Piekarnik nagrzej na 160*C i piecz przez 25 minut, następnie otwórz folię i piecz jeszcze przez 5 minut. Łosoś powinien być soczysty i delikatny.

 

Źródło zdjęcia: http://www.foodcooklove.pl/

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *