My nie wyobrażamy sobie świąt bez przesiąkniętego korzennymi aromatami piernika. Ten jednak, podobnie jak inne słodkości jest dość kaloryczny. Zmiana kilku składników i rezygnacja z polewy czekoladowej pomoże jednak ograniczyć straszne kalorie. W zamian proponujemy przepyszne nadzienie śliwkowo-brzoskwiniowe, które do najmniej kalorycznych nie należy, ale w święta można
1 kawałek piernika ma ok. 200 kcal.
FitPlanner.pl
Składniki:
ciasto
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 opakowania przyprawy korzennej
- stewia do smaku
nadzienie
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiel na mąkę. Jajka ubij w całości na pianę, dodaj do nich miód, mąkę orkiszową, zmielone płatki i mleko ciągle mieszając łyżką. Kiedy otrzymasz gładką masę dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i stewię do smaku, po czym znów dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego gotową masę. Piekarnik nagrzej na 180*C i piecz w nich piernik przez około 30-35 minut.
W trakcie pieczenia piernika przygotuj nadzienie. Powidła podgrzej w garnuszku do zagotowania i odstaw z palnika. Wsyp do nich galaretkę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Daj im ostygnąć, aby nie stężały za bardzo.
Upieczony piernik ostudź, po czym przekrój go poziomo na 3 części. Spodnią część piernika posmaruj przygotowanym nadzieniem, po czym przełóż ją kolejnym kawałkiem ciasta i znów nałóż nadzieje, po czym przykryj je wierzchnią warstwą ciasta.
Piernik gotowy do podania.
jeżeli liczysz każdą kalorię nawet w święta, możesz jeszcze bardziej ograniczyć kalorie w tym przepisie rezygnując z nadzienia śliwkowo-brzoskwiniowego i używając ulubionych bakalii w zamian, które należy namoczyć, drobno pokroić i wymieszać z masą piernikową przed włożeniem jej do piekarnika
Źródło zdjęcia: http://kuchennybalagan.blogspot.com