Z okazji dzisiejszego święta przygotowaliśmy przepis na patriotyczny sernik, który doskonale nadaje się nie tylko na święta państwowe, ale też wydarzenia sportowe z udziałem sportowców reprezentacji narodowej
Składniki:
poziom biały:
FitPlanner.pl
- 250g sera chudego (w kostce)
- 250ml jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1 laska wanilii
- stewia do smaku
poziom czerwony:
- 0,5kg truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątki
- stewia do smaku
Przygotowanie:
Żelatynę (5 łyżeczek) rozpuść we wrzątku (2/3 szklanki) i odstaw do ostudzenia. Laskę wanilii przekrój i wyciągnij z niej ziarenka.
Truskawki zmiksuj na gładko i sprawdź, czy są słodkie – jeżeli nie, dosłodź stewią wedle uznania. Połącz połowę przygotowanej wcześniej i ostudzonej żelatyny z musem truskawkowym i zmiksuj. Formę na sernik wyłóż folią spożywczą (przezroczystą) i wlej do niej przygotowaną masę, następnie odłóż do lodówki, żeby stężała.
Jeżeli czerwona warstwa już stężała (potrzebuje przynajmniej godziny w lodówce) zacznij przygotowywać górną. Ser twarogowy połącz z jogurtem naturalnym i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj ziarenka wanilii i stewię w ilości, jakiej lubisz i wlej pozostałą część żelatyny i ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę wlej do formy na dolną warstwę.
Gdy górna warstwa stężeje, sernik możesz pokroić na plastry w kształt polskiej flagi.
Smacznego!
Propozycja podania zaczerpnięta z kotlet.tv