Uwielbiasz spaghetti, ale przeraża Cię używany w nim makaron? Możesz zastąpić go pełnoziarnistą wersją, albo zamienić na…cukinię!
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki, oregano, bazylia, sól, pieprz
- odrobina masła klarowanego
Przygotowanie:
Cukinie pokój wzdłuż na 4 części. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ją na plasterki. Plasterki możesz przekroić na węższe, wedle uznania.
FitPlanner.pl
Mięso podsmaż na patelni z odrobiną masła klarowanego. Do usmażonego mięsa dodaj pokrojone pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano z bazylią. Pozwól im się dusić przez 10 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.
Zielone spaghetti wrzuć na minutę do wrzącej wody, po czym przełóż na talerze i pokryj sosem spaghetti. Potrawa kuchni włoskiej w wersji niskowęglowodanowej gotowa!
Pomidory pokrój bez wyjmowania z puszki. Otwórz puszkę, po czym włóż do niej nóż i poruszaj w nim w różnych kierunkach. Pomidory są miękkie więc z łatwością podzielisz je na mniejsze kawałki.
Do smażenia użyj masła klarowanego, które pomimo tego, że jest tłuszczem ma bardzo wysoki punkt dymienia, w którym dochodzi do rozpadu cząsteczek tłuszczu i wytrącania się substancji rakotwórczych.