Święta bez pierogów? Nie ma takiej możliwości. Sprawdź nasz przepis, który pozwoli z tradycyjnego dania odjąć trochę kalorii. Jeden pieróg ma tylko 50 kcal!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- około 1 szklanki wody
- 0,5kg kapusty kiszonej
- 30g suszonych borowików
- 1 średnia cebula
Przygotowanie:
Namocz grzyby przez noc – zalej je 1 szklanką wody. Namoczone grzyby gotuj przez około 30 minut w tej samej wodzie, po czym wyjmij je z wody i drobno pokrój.
Kapustę przepłucz, żeby nie była zbyt kwaśna, po czym ją pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą z grzybów i dorzuć do niej pokrojone borowiki. Wszystko gotuj razem, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i upraż na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. Uważaj, żeby jej nie spalić!
Z gotowej kapusty zlej wodę i dodaj do niej cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Z mąki i letniej wody wyrób ciasto. Wodę dodawaj powoli, cały czas wyrabiając ciasto do momentu aż będzie elastyczne – nie może być zbyt twarde ani lejące się. Rozwałkuj ciasto na cienki placek (lub placki w zależności od tego ile masz miejsca ) i wykrój z niego kółka – np. szklanką. Na każde kółko nakładaj około 0,5 łyżeczki farszu (tak, żeby udało Ci się go zamknąć) i zaklej brzegi ciasta formując pieróg.
Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj je przez 6-7 minut aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe!
Źródło zdjęcia: mrslifestyle.pl
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!