Przepisy na Wielkanoc: Jajka w panierce - ok. 200 kcal

Przepisy na Wielkanoc: Jajka w panierce – ok. 200 kcal

Wielkanoc tuż, tuż, dlatego przygotowaliśmy z tej okazji dla Ciebie kolejny przepis z jajek. Tym razem będzie to przepis na ugotowane jajka w panierce z mięsem. Bogate w białko jajko jest niezbędnym elementem w diecie dla osób trenujących.

Przepis na Wielkanoc

Przepis na Wielkanocny stół – Jajka w panierce

Przygotowanie posiłku z jajek zajmie Ci ok. godzinę i starczy na 12 porcji. W jednej porcji jajka w panierce mieści się ok. 200 kcal.

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Składniki na jajka w panierce:

  • 12 Jaj
  • 750g Mięsa (filet z kurczaka)
  • 50g Musztardy
  • 5g Szczypiorku (posiekany)
  • 5g Przyprawy trybula
  • 1 Jajko
  • 10g Soli morskiej
  • 1 Szczypta mielonego białego pieprzu
  • Olej z oliwek lub kokosowy do smażenia

Składniki na panierkę:

  • 1 Ubite jajko
  • 200g Mąki pszennej
  • 10g Soli
  • 100g Bułki tartej

Składniki na sos:

  • 150ml Oleju rzepakowego
  • 50ml Białego octu winnego
  • 85g Ketchupu
  • 100g Szalotki, drobno posiekanej
  • 15g Przyprawy trybula
  • 5g Szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 Pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 5 Kropli tabasco
  • 1 Łyżeczka sosu Worcestershire (dostępny w większości hipermarketów jak Biedronka, Lidl, Auchan, Alma)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj garnek z wodą do wrzenia oraz miskę z zimną wodą.
  2. Obierz 2 pomidory, a następnie zanurzyć je we wrzącej wodzie przez 30 sekund i włóż do zimnej wody w misce.
  3. Następnie dodaj jajka do wrzącej wody do ugotowania.
  4. Po ugotowaniu jajek schłodź je w zimnej wodzie.
  5. Przygotuj mieszankę z posiekanego szczypiorku i przyprawy z trybuli.
  6. W dużej misce wymieszaj 750g mięsa z musztardą, szczypiorkiem, trybulą, pokrojonym na drobno jajkiem, solą i białym pieprzem. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki ze sobą.
  7. Połóż mięso na blaszce do pieczenia i umieść kolejną blachę do pieczenia na wierzchu. Z wałkiem do ciasta, delikatnie rozprowadź mięso do około 1cm grubości.
  8. Wyjmij blachy do pieczenia mięsa i podziel mięso na 12 porcji kwadratowych.
  9. Umieść obrane jajko w porcji mięsa i ukształtuj je wokół jajka. Powtórz tę czynność dla każdej porcji mięsa.
  10. Przygotuj w 3 oddzielnych miseczkach mąkę z solą, ubitym jajkiem i bułką tartą.
  11. Obtocz uformowane jajko z mięsem w ubitym jajku, a następnie w mące i bułce tartej.
  12. Smaż obtoczone jaja na oleju roślinnym na średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.

    Przygotowanie sosu:

  1. Drobno posiekaj szczypiorek i szalotkę.
  2. Pokrój w kostki obrane pomidory (bez nasion).
  3. Wymieszaj wszystkie składniki sosu – oprócz Tabasco.
  4. Stopniowo dodawaj Tabasco, takiej ilości aby sos nie był zbyt ostry.

Smacznego !
FitPlanner.pl

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Paula Wasylów

Paula Wasylów

Pasjonatka wszelkich form aktywności z duszą podróżnika i naukowca, odpoczywa w ruchu: ćwiczy, biega. Bada możliwe formy aktywności ruchowej, by potem sprawdzić swój stan umysłu i ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *