Pomysł na deser bogaty w magnez, żelazo i cynk. Zaskocz swoich znajomych wyśmienitym deserem z nasion chia.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 3 brzoskwinie
- 4 łyżki płatków z migdałów
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Puszkę mleczka kokosowego odstaw na noc do lodówki, żeby ze śmietany wydzieliła się woda. Wytrąconą śmietanę przełóż do pojemnika i odstaw do lodówki na później. Do pozostałej wody dodaj nasiona chia (najlepiej na całą noc), żeby napęczniały.
FitPlanner.pl
Płatki migdałów upraż na patelni (bez dodatku tłuszczu). Brzoskwinie pokrój w kostkę i podsmaż przez 15 minut z dodatkiem 2 łyżeczki miodu. Pozwól im ostygnąć. Do śmietanki z mleczka kokosowego dodaj łyżeczkę miodu i ubij to razem trzepaczką, żeby zrobiła się “puszysta”.
Napęczniałe nasiona chia przełóż do szklanek i dodaj do nich podsmażone brzoskwinie. Na wierzchu umieść ubitą piankę i posyp ją prażonymi migdałami.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: http://apple2thepie.blogspot.com/