Dietetyczne pączki na tłusty czwartek to idealna alternatywa dla tych kalorycznych ze sklepowej pułki. Zamiast 300-500 kcal, według naszego przepisu na dietetyczne pączki jedna sztuka posiada tylko 120 kcal. Możesz jeszcze zmniejszyć kalorie, jeśli zdecydujesz się na pączka bez cukrowej polewy 😉
- Ilość: 10 dietetycznych pączków
- Liczba kcal na 1 szt. : ok 100 kcal bez polewy
Przepis na dietetyczne pączki
- Składniki na ciasto:
☑️ 1 szklanka mąki orkiszowej
☑️ 1/2 szklanka mąki kokosowej
☑️ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
☑️ 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
☑️ 1/2 łyżeczki cynamonu
☑️ Szczypta soli
☑️ 1/4 szklanki cukru kokosowego
☑️ 2 łyżki miodu
☑️ 3 łyżki jogurtu greckiego
☑️ 1 jajko
☑️ 1/2 niesłodzonego mleka migdałowego
☑️ 60 g sosu jabłkowego
FitPlanner.pl
- Składniki na polewę
☑️ 1/4 szklanki orzechów nerkowca
☑️ 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego
☑️ 1/2 łyżeczki wanilii
☑️ 1/2 łyżeczki miodu
☑️ 1/4 szklanki cukru pudru lub dla zmniejszenia kalorii użyć cukru np. Stevia
☑️ Barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- Przygotowanie dietetycznych pączków
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wymieszać suche składniki. W osobnym zbiorniku, zmieszać resztę składników i łączyć z suchymi składnikami. Piec, aż ciasto zacznie brązowieć. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed dodaniem polewy.
- Przygotowanie polewy na dietetyczne pączki
Do blendera wrzucamy orzechy nerkowca, mleko migdałowe, wanilię i miód. Wlać do miski i wymieszać z cukrem pudrem. Dodaj swoje kolory barwnika i polej na pączki !