Święta tuż, tuż, więc warto zacząć myśleć o prezentach i jadłospisie na wieczór wigilijny. Oczywiście najlepiej, żeby było smacznie, jak u mamy i żeby nie przytyć Stąd przedstawiamy Ci przepis na króla wigilijnych potraw – karpia przyrządzone w sposób, który pozwoli znacznie ograniczyć kaloryczność tego dania.
Ilości składników są przewidziane na 1kg karpia, który powinien wystarczyć dla 2-4 osób. Pamiętaj, żeby dobrać je proporcjonalnie do ilości Twoich gości
FitPlanner.pl
Składniki:
- 1 cały karp (1 kg)
- 1 średnia cebula
- 1 torebka kaszy gryczanej (100g)
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Karpia wypatrosz i dokładnie obierz z łusek. Natrzyj go od wewnątrz solą i pieprzem, po czym odłóż na czas przygotowania reszty składników.
Ugotuj kaszę na sypko. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż. Żurawinę też drobno pokrój i sparz wrzątkiem. Przygotowane półproduktu połącz i wymieszaj z dodatkiem tymianku.
Rybę ułóż w wyścielonym folią aluminiową naczyniu żaroodpornym (ilość folii powinna pozwolić na zamknięcie w niej ryby na czas pieczenia). Napełnił wnętrze ryby przygotowanym wcześniej farszem i szczelnie zamknij go w folii.
Rybę piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym na 190*C. Jeżeli przygotowujesz większą ilość ryby pamiętaj, żeby wydłużyć czas pieczenia.
Źródło zdjęcia: flexibilityfitness.pl